Kind- en jeugdrevalidatie

Wanneer de ontwikkeling van uw kind door een (niet-) aangeboren aandoening anders verloopt, heeft dat vaak gevolgen op het gebied van leren en gedrag en op motorisch en emotioneel gebied. Vaak zijn er ook problemen bij praten of spelen en kan de interactie tussen uw kind en zijn/haar omgeving moeizaam zijn. Graag staan we u bij in een passend behandeltraject.

Opgroeien van baby tot volwassene is een ingewikkeld proces. Van 0-4 jaar staat de ontwikkeling van basisvaardigheden centraal zoals zitten, kruipen en staan. Vanaf 4 jaar worden motorische vaardigheden zoals rennen, fietsen, schrijven en knutselen belangrijk, naast de communicatieve vaardigheden. Ook sociaal emotionele vaardigheden komen meer aan bod.

 

Belang van een tijdige diagnose

Hoe eerder bekend is wat er aan de hand is, hoe sneller gerichte behandeling en begeleiding in gang kan worden gezet. Ook wanneer er geen medische oorzaak is, is het belangrijk de stoornis te duiden. Met gespecialiseerde begeleiding bereiken we veel. We bieden u als ouder/verzorger goede ondersteuning tijdens de behandeling en proberen daarbij onzekerheden weg te nemen.

 

Behandelprogramma’s

Bij Revant werken we aan de hand van behandelprogramma’s die toegespitst zijn op veelvoorkomende diagnoses. Elke behandeling (individueel of in een groep) wordt afgestemd op de persoonlijke situatie en leidt tot een op maat gemaakt behandelplan. De hulpvraag van de ouder(s) en het kind vormt hierbij het uitgangspunt.

 

Onze revalidatieprogramma’s zijn bedoeld voor kinderen en jongeren van 0-18 jaar met ontwikkelingsproblemen als gevolg van de volgende aandoeningen:

 

Bij ons kunt u terecht voor medisch specialistische revalidatie nadat u bent doorverwezen door de huisarts of medisch specialist van het ziekenhuis. Een team van ervaren specialisten staat voor u klaar.

 

Locaties en faciliteiten
Kind- en jeugdrevalidatie wordt poliklinisch aangeboden op de locaties Breda, Reigerbos in Goes en De Wielingen in Terneuzen. Deze locaties beschikken over alle faciliteiten voor een optimale leeromgeving voor kinderen. De locaties Breda en Reigerbos zijn direct gelegen naast een mytylschool.

 

Toestemming behandeling

Vanaf het 12e jaar betrekken wij het kind bij de toestemming over de behandeling en over het programma. Samen met zijn/haar ouders wordt hij/zij geïnformeerd over het behandelplan. Vanaf 16 jaar kunnen kinderen zelfstandig beslissen over een behandeling. Hiervoor is geen toestemming van de ouders nodig. Vanaf 18 jaar beslissen volwassenen zelfstandig, tenzij zij handelingsonbekwaam zijn.

 

Inzet Physician Assistant (PA), arts-assistent en arts assistenten in opleiding

In het behandeltraject van uw kind is de kinderrevalidatiearts eindverantwoordelijk. Hij/zij heeft met regelmaat een afspraak met u en uw kind om de voortgang van de behandeling met u door te nemen. Deze afspraken en therapieën worden op dit moment gedeeltelijk waargenomen door een Physician Assistant (PA), arts-assistent en arts assistenten in opleiding.

Intake en start behandeling

Na verwijzing door uw huisarts of medisch specialist nodigen wij u uit voor een intakegesprek. Bekijk de wachttijden voor het intakegesprek en de start van de behandeling.

 

Informatie voor verwijzers

Waarvoor en wanneer doorverwijzen naar kind- en jeugdrevalidatie? Een goed overzicht vindt u in onze folder. Deze uitgave is specifiek uitgebracht voor Zeeland, maar een vergelijkbaar aanbod geldt voor onze locatie in Breda.

De 3-jarige Lizze revalideert in een therapeutische peutergroep van Revant. Moeder Chantal (34 jaar) is erg tevreden en ziet Lizze stappen maken in haar ontwikkeling. "We voelen ons op onze plek hier. Lizze valt minder en ze kan nu fietsen." Lees meer

 

 

Jesse (7 jaar) nam deel aan de Superheldenweek. Hij wilde graag onder andere leren fietsen en veters strikken. “Dat is allemaal gelukt. Ik geef de Superheldenweek een honderd. Ik vond het heel leuk.” Lees meer

Neva (3,5 jaar) heeft het Syndroom van West, kinderepilepsie. Ze gaat drie keer per week naar de therapeutische peutergroep bij Revant. Haar moeder Maartje (35): “Het is de beste keuze die mijn man en ik hebben gemaakt. We zagen al snel positieve veranderingen bij ons dochtertje.” Lees meer

 

 

Uw ervaring delen?

Ervaringen zijn waardevol voor iedereen die met revalidatie te maken krijgt. Wilt u zelf ook uw ervaring delen? Neem contact met ons op.

 

Eva (4,5 jaar) heeft de genetische afwijking MECP2 gerelateerd aan het Rett-syndroom. Ze nam 1,5 jaar deel aan de therapeutische peutergroep en volgt nu nog steeds therapieën bij Revant Reigerbos. Haar moeder Steffi: "Het was zo bijzonder dat ze na twee jaar ging kruipen." Lees meer

Bekijk ook eens:

 

Ieder jaar heeft Revant medisch specialistische revalidatie een circusweek bij kind- en jeugdrevalidatie. In deze korte video krijg je een sfeerimpressie.

 

 

 

Aftermovie van de Circusweek bij kind- en jeugdrevalidatie van Revant (zomer 2023)

 

 

 

Een bijzondere ontmoeting van een van onze revalidanten met olympisch zwemkampioen Maarten van der Weijden. Week van Zorg en Welzijn (maart 2017)


 

Heeft u een klacht of een tip?

Aarzel niet om dit aan ons kenbaar te maken.

Samen verbeteren we onze zorg.

 

Ik heb een klacht of idee

 


 

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van clinics, ervaringen en zorgontwikkelingen.

 

Aanmelden


www.revant.nl | Colofon | Disclaimer | Privacy statement