“Ook na dertig jaar heeft het nut om te stoppen met roken”

Renée Berting is physician assistant bij het centrum voor complex chronisch longfalen (CCL) bij Revant en is blij dat Revant geheel rookvrij is sinds 1 oktober 2020: “Ik sta er voor duizend procent achter. Mensen hebben veel te winnen met het stoppen met roken. Zo wordt het afweersysteem onderdrukt als je rookt, dus ben je vatbaarder voor infecties, gaat wondgenezing langzamer als je rookt en duurt herstel na ziekte of ziekenhuisopname langer.

 

Altijd nut om te stoppen

Ook als je al dertig jaar rookt, heeft het nut om te stoppen. Na twee tot twaalf weken is je bloedsomloop verbeterd en na een jaar is de kans op een hartaanval aanzienlijk gedaald. En na vijftien jaar is de kans op een beroerte even groot als bij een niet-roker. Het is echt een investering in je gezondheid op langere termijn.

 


Op de foto: Renée Berting, physician assistant CCL

 

Hulp

Tegelijkertijd besef ik ook heel goed dat het een ernstige verslavingsziekte is, dus dat het moeilijk is om te stoppen. Rokers die hun revalidatietraject bij CCL beginnen dienen te stoppen met roken. Hulp bij het stoppen met roken kan worden geregeld via de huisarts."

 

Terug naar pagina over Revant rookvrij


www.revant.nl | Colofon | Disclaimer | Privacy statement