Wereld COPD dag: samen leren omgaan met COPD
COPD is een longziekte waarbij de longen zijn beschadigd. Hierdoor heeft iemand minder energie, waardoor normale dingen zoals traplopen, boodschappen doen of zichzelf aankleden lastig kunnen zijn. In Nederland hebben circa 600.000 mensen COPD. Wieteke Stoop is programmamanager bij centrum complex chronische longaandoeningen binnen Revant. Zij volgt landelijke ontwikkelingen op het gebied van hart- en longrevalidatie, draagt bij aan het bevorderen van kwaliteit van behandelprogramma’s en denkt mee over het beleid binnen de organisatie.
Juiste behandeling beïnvloedt ziekteverloop
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is longschade door COPD wereldwijd doodsoorzaak nummer 3. COPD is een blijvende longziekte die niet te genezen is, maar met de juiste behandeling en aanpassingen in je leven is het verloop van de ziekte wel te beïnvloeden.
“Bij Revant bieden we behandelprogramma’s voor mensen met complex chronische longaandoeningen, waaronder mensen met matige tot zeer ernstige COPD. Zij ervaren een hoge ziektelast. De benauwdheid of kortademigheid blijft voor hen een beperking, ondanks dat de longarts in het ziekenhuis alles geprobeerd heeft om dit te behandelen”, aldus Wieteke. Revalidanten komen bij Revant na een doorverwijzing vanuit medisch specialisten in het ziekenhuis. “Allereerst is het dus van belang dat deze artsen op de hoogte zijn in welke situatie wij revalidatiezorg kunnen bieden aan een patiënt. Na een verwijzing voeren we een uitgebreid assessment uit. Daarbij bepalen we wat de betreffende patiënt nodig heeft.” Revant biedt poliklinische behandelprogramma’s en behandelprogramma’s waarbij revalidanten bij Revant overnachten.
Werken aan revalidatiedoelen
Revalidanten die doordeweeks in de kliniek verblijven zijn in het weekend thuis. Zo kunnen zij alles wat ze geleerd hebben direct in het dagelijks leven toepassen. Revant biedt (groeps)behandelprogramma’s op maat. Iedere revalidant krijgt een persoonlijk behandelplan om te kunnen werken aan eigen revalidatiedoelen. De behandelprogramma’s van Revant zijn gericht op het omgaan met de COPD. Wieteke: “COPD heeft ook impact op je partner of naaste. Niet alleen de longaandoening zelf, maar ook het revalidatieproces dat wordt doorlopen. Daarom worden zij bij meerdere onderdelen van de longrevalidatie betrokken. Op die manier weten zij wat er speelt en welke veranderingen de revalidant doormaakt door revalidatie.”
Samenwerking
Voor Wieteke is het (indirect) bijdragen aan het verbeteren van de kwaliteit van leven van revalidanten met o.a. COPD een drijfveer in haar werk. Vanuit haar positie zijn samenwerkingen binnen en buiten Revant erg waardevol. Om de behandelingen zo effectief mogelijk in te richten heeft Wieteke bijvoorbeeld contact met de andere vier Kenniscentra Complex Chronische Longaandoeningen in Nederland*. “Ik houd me bezig met het begeleiden en uitvoeren van diverse projecten binnen Revant. Een gemiddelde dag bestaat voor mij uit overleggen met projectmedewerkers en behandelaren, het schrijven van (beleids)stukken, het lezen van relevante ontwikkelingen en afstemmen met andere afdelingen zoals Informatiemanagement en zorgmanagement."
Therapie in eerstelijn vergoed vanaf 1 januari 2025
Vanaf 1 januari 2025 worden alle fysiotherapie- en oefentherapiebehandelingen in de eerstelijn voor mensen met COPD (stadium Gold 2 of hoger) vergoed vanuit het basispakket van de zorgverzekering. Dit is fysio- en oefentherapie waar je zonder verwijzing vanuit de (huis)arts gebruik van kunt maken bij een praktijk in de buurt. “Dit is goed nieuws, want fysiotherapie heeft een positief effect op de gezondheid en kwaliteit van leven van mensen met COPD. Het helpt hen om hun klachten te verminderen, conditie stabieler te houden en hiermee longaanvallen te voorkomen. Bijvoorbeeld aansluitend op een noodzakelijk revalidatietraject bij Revant.” sluit Wieteke af.
* KCCL: De vijf Kenniscentra Complex Chronische Longaandoeningen (CCL) in Nederland bieden mensen met een complex chronische longaandoening een integrale behandeling aan: Merem, Radboud, Beatrixoord, CIRO en Revant).