"Opgeven is geen optie"

Hans (51) kreeg een herseninfarct waarna hij zijn linkerarm en -been niet goed meer kan gebruiken. Na twee weken in het ziekenhuis te hebben gelegen, revalideert hij bij Revant. Hij blijft positief: "Ik zie alles als een uitdaging. Niet als een obstakel. Opgeven is geen optie."

 

Hans verblijft in de kliniek en krijgt dagelijks diverse behandelingen. Veel fysio- en ergotherapie, zowel individueel als in groepsverband, maar hij gaat ook twee keer per week naar de GRAIL. Dit is een loopband die bewegingen maakt in verschillende richtingen, snelheden zijn in te stellen en door het virtuele scherm waan je je in een andere omgeving. "De GRAIL is geweldig. Leuk dat spelelement. Ik heb al gelopen op een brug, bootje gevaren, ik ben gaan skiën en ik moest voetballen opvangen. Ik wilde ook echt alle honderd voetballen opvangen. Niet ‘maar’ 99."

 

Tegenslagen

Hans kreeg ongeveer vijf maanden geleden een alvleesklierontsteking. Hier heeft hij maanden last van gehad. Twee dagen nadat hij eindelijk goed nieuws kreeg over zijn ontsteking, werd hij getroffen door een herseninfarct. Hans wordt emotioneel als hij het erover heeft. "Ik zat om 5.10 uur thuis op de bank. Ik wilde koffie gaan zetten, toen ineens mijn linker arm en -been heen en weer bewogen. Ik kreeg ze niet onder controle. Ook hoorde ik een metaalgeluid in mijn hoofd. Je kunt het vergelijken met het geluid van een zaag die heen en weer beweegt. Op dat moment wilde ik alleen maar gaan slapen. Ik had zo’n pijn aan mijn hoofd."

Uit een hersenscan in het ziekenhuis bleek dat er een bloedprop naar de kleine hersenen was geschoten. Hans kreeg daarvoor bloedverdunners. Hij sprak eerst met een soort dubbele tong, maar kon gelukkig al snel beter praten. Met de linkerkant van zijn lichaam kon hij echter niks doen. "Dan realiseer je je dat je een lange weg hebt te gaan", zegt Hans met tranen in zijn ogen. Hij deed iedere dag zelf in het ziekenhuis oefeningen om zijn bewegingen te verbeteren. "Ik kreeg daar wel fysio- en ergotherapie, maar ik had daar weinig uitdaging."

 

Kippenvel

Bij Revant krijgt hij naar eigen zeggen meer uitdaging. "Ik zit hier echt op mijn plek. Iedereen is vriendelijk. Vooral de individuele behandelingen vind ik prettig. De behandelaren geven goede uitleg en als je een oefening niet meteen snapt, leggen ze het nog een keer uit. Ze vragen ook iedere week naar je doel en werken daar samen met je naartoe. Zo was mijn doel van vorige week bij ergotherapie bij het nabootsen van de thuissituatie dat ik zelf een kopje koffie wilde leren zetten. En dat lukt nu. Vlees snijden en een ei bakken, wil ik ook nog leren. Je leert hier zoveel in een korte tijd. Ik zie al zoveel resultaat na een week. Ik kon eerst niet zonder rollator lopen en nu al wel kleine stukjes. Dat geeft hoop. Ik krijg er nu zelfs kippenvel van op mijn armen."

 

Tips

Hans heeft nog een paar tips voor andere revalidanten: "Blijf positief. Leer accepteren wat je hebt en ga ervoor. Ga ook niet continu klagen bij je naasten en familie. Het is al zwaar genoeg voor ze om iedere keer langs te komen." Zijn vriendin voegt eraan toe als tip voor partners/familie: "Neem niet alles van een revalidant over. Ze moeten het zelf leren. En dat gaat sneller als je niet alles overneemt."

Hans oefent thuissituaties


www.revant.nl | Colofon | Disclaimer | Privacy statement