Dag van de bhv | "Bhv is meer dan alleen rennen bij brand"

Dag van de bhv | "Bhv is meer dan alleen rennen bij brand"
6 november 2023

Door: Malou Meijer

 

Vandaag is het de Dag van de Bedrijfshulpverlening (bhv). Fysiotherapeut Jeroen Fassaert is sinds twee jaar hoofd bhv bij Revant in Breda. “Toen ik begin als bhv’er werd mij al snel duidelijk dat de bhv meer is dan alleen rennen bij brand. Het is een goed georganiseerd en getraind systeem dat heel snel en gestructureerd kan reageren.”
 

Jeroen is al een jaar of zeventien bhv’er. “Toen ik een paar jaar werkte, vroeg mijn leidinggevende of de rol van bhv’er interessant voor mij zou zijn. De bhv-organisatie was op zoek naar wat grotere, sterkere personen en ik houd wel van actie”, vertelt Jeroen. Hier bleef het niet bij. Jeroen wilde meer uitdaging en werd tien jaar geleden opgeleid tot ploegleider. “De ploegleider moet heel snel kunnen denken, schakelen, overzicht houden en beslissingen nemen. Die uitdaging kon ik aan.”


Veiligheidsmaatregelen
Bhv stopt niet bij de inzet in geval van nood. Jeroen: “Ik denk dat mensen zich dit wat minder realiseren. Ook de manier waarop de gebouwen van Revant gebouwd zijn en installaties die gebruikt worden, dienen voor de veiligheid. Zo zit er bijvoorbeeld in het beluchtingssysteem op de grens van elk compartiment een klep. Bij brand valt die dicht. Op die manier kan de brand niet door het systeem verder.”

 

Hoe langer ik bij de bhv zat, hoe meer ik zag wat er aan veiligheidsmaatregelen zijn. Ook waar aan voldaan moet worden. Daar zit een hele organisatie achter. Dat is nu mijn rol als hoofd bhv’er. Twee jaar geleden kwam een vacature voor deze functie vrij waarop ik solliciteerde. Ik kreeg de functie en kon mijn papieren gaan halen en gaan zorgen dat Revant op orde blijft. Als hoofd bhv werkt Jeroen nauw samen met de crisiscoördinator. “Ik krijg ook meer contact met instellingen en instanties in de omgeving. In de regio bestaat ook een goed georganiseerd veiligheidssysteem. Ik vind het interessant om te weten hoe dit werkt.”

 

Bhv’ers worden elk jaar geschoold. Door kennis te herhalen, blijft deze paraat en up tot date. “Dit doen we ook door het jaar heen via een app en via een ontruimingsoefening”, vult Jeroen aan.

 

Kerstversiering
“Regels omtrent veiligheid worden nog wel eens als onpraktisch en irritant ervaren. Maar enkele jaren geleden was er bij mij in de buurt een brand in een verzorgingshuis. Een brand die drie minuten duurde, zorgde voor vijf gewonden, een hele uitgebrande verdieping en helaas één dode. Dat hoop ik in Revant niet mee te maken. Hiervoor is het wel belangrijk dat mensen snappen hoe snel brand zich kan verspreiden. Veel synthetische materialen ontbranden heel makkelijk. Een goed voorbeeld hiervan is kerstversiering. Daarom de impopulaire maatregel dat er binnen Revant geen zelf meegebrachte kerstversiering opgehangen mag worden.”

<< Terug


www.revant.nl | Colofon | Disclaimer | Privacy statement