“Met een omweg ben ik een verbeterde versie van mezelf”

Door: Malou Meijer

 

Wendy Vrijdag (47) heeft klinisch bij Revant in Breda gerevalideerd vanwege sinustrombose in combinatie met een hersenbloeding. “Revalidatie heeft mij in korte tijd veel gebracht. Ik kon mezelf niet eens omdraaien in bed. Nu kan ik weer wandelen en fietsen. Met een omweg ben ik een verbeterde versie van mezelf.”

 

Wendy zit samen met haar vader aan een tafel in de centrale hal. “Mijn vader is mee, want ik mag nog niet autorijden. Maar hopelijk heb ik snel een goede uitslag van het rijgeschiktheidsonderzoek.” Wendy’s vader blijft graag aanwezig tijdens het interview. “Ik heb de hele situatie meegemaakt, dus ik vind het wel fijn om erbij te zijn.”

 

COVID-19
Wendy’s man en oudste dochter hadden een lichte vorm van COVID-19. Na vier keer negatief testen kreeg Wendy klachten. Ze kreeg verhoging, dus ging ze weer testen en opnieuw was de uitslag negatief. “Later op de dag kreeg ik zware hoofdpijn, had ik een hoge ademhaling, oorsuizen en ook kreeg ik over mijn gehele lichaam uitslag. Twee dagen later werd ik wakker met 40,4 graden koorts. Ik ging naar de huisartsenpost en daar werd gezegd dat ik een bacteriële keelontsteking had met roodvonk. Daarvoor kreeg ik antibiotica”, vertelt Wendy. Drie dagen later was ze echter zo ziek dat ze naar de huisarts ging die haar doorstuurde naar het ziekenhuis. Haar saturatie was bij aankomst in het ziekenhuis nog maar 78. “In het ziekenhuis werd ik opnieuw getest op COVID-19 en was de uitslag positief. Dat was in maart 2021. Ik werd opgenomen in het Amphia ziekenhuis en daar kreeg ik zuurstoftherapie via Optiflow. Dat sloeg gelukkig goed aan. Ik hoefde daardoor niet naar de IC. Na 9 dagen mocht ik het ziekenhuis weer verlaten.”

 

Thuis ging het echter niet goed. Wendy kreeg erge hoofdpijn en twee dagen later kreeg ze een vreemd gevoel in haar arm. Wendy: “Uiteindelijk ben ik in huis gevallen. Eén van mijn dochters vond mij op de grond en schrok enorm. In het ziekenhuis kreeg ik de diagnose: sinustrombose met een hersenbloeding. Ik had ook een hoge leverwaarde. De arts vertelde mij dat het een reactie van mijn lichaam was op COVID-19. Door de sinustrombose en hersenbloeding had ik uitval aan mijn gehele rechterkant. Na negen dagen ziekenhuis werd ik opgenomen in de kliniek van Revant in Breda.”

 

Haar vader luistert tijdens het interview nauw naar het verhaal van zijn dochter Wendy. “Ik schrok heel erg toen ze in het ziekenhuis belandde. En ik mocht haar niet bezoeken in verband met COVID-19. Dat was erg moeilijk.”

 

Geen boterham smeren
Bij aankomst bij Revant kon Wendy bijna niks. “Ik kon mezelf niet eens omdraaien in bed, laat staan een boterham smeren. Behandelaren gaven aan dat ik meer met rechts moest gaan doen aangezien mijn rechterkant was uitgevallen. Ik ben met een zuurstoftekort geboren en daardoor heb ik spasme aan mijn linkerbeen. Bij Revant kwam ik erachter dat ik cerebrale parese heb. Mij werd altijd verteld dat ik een spasme heb in mijn linkerbeen. Ik was blij om een goede diagnose te hebben. Gelukkig ben ik positief ingesteld. Dat heb ik van huis uit mee gekregen. Mijn ouders zeiden altijd: je hebt een beperking, maar je kunt nog veel.” Haar vader vult aan: “Ja, we zijn altijd trots op Wendy geweest.”

 

Bij Revant kreeg Wendy fysio- en ergotherapie en ze ging naar de arm-handgroep. “Mijn dochter zat destijds in haar examenperiode. Ik maakte dan ook een afspraak met haar. Zij zou haar eindexamen halen en ik zou weer leren lopen. Op die manier hadden we allebei iets om naartoe te leven”, vertelt Wendy met een glimlach.

 

Prikkels
In totaal revalideerde Wendy vijf weken klinisch bij Revant in Breda. Behandelaren lieten mij snel bij de loopbrug oefenen, tijdelijk met een spalk, om verder te komen. Wat ik vooral als prettig heb ervaren, was zwemmen.

 

Tijdens weekendverlof moest ik thuis erg wennen aan prikkels, zoals gesprekken die mijn kinderen onderling hadden. Ik vond het niet erg om terug te gaan naar Revant na het weekend. Het revalidatiecentrum was een tweede thuis geworden en daar begrepen ze mijn situatie beter.

 

Balans en kracht
Na het klinische revalidatietraject heeft Wendy nog tien weken poliklinisch bij Revant gerevalideerd. Ze ging naar de neuropsycholoog bij Revant en ze heeft controles bij de revalidatiearts. Ook krijgt ze ergotherapie aan huis en gaat ze naar een fysiotherapeut in Etten-Leur. Wendy: “Door de sinustrombose en de hersenbloeding is ook mijn motoriek aan de rechterkant aangetast. Vandaar dat ik chronisch fysiotherapie heb om mijn balans te verbeteren en stabiel te houden.

 

Wat ik moeilijk vond, was dat ik op een gegeven moment geen vooruitgang meer zag. In het begin gaat het snel, maar later zag ik die stapjes niet meer. Op dat moment was het fijn dat medewerkers van Revant mij extra motiveerde. Revant heeft voor altijd een plekje in mijn hart. Dankzij het zorgpersoneel heb ik weer leren lopen, fietsen en voor mijzelf leren zorgen.”

 

 

Wendy Vrijdag aan het roeien


www.revant.nl | Colofon | Disclaimer | Privacy statement